Senet tahsilatı nasıl yapılır konumuzda, bir çok kaynaktan derlediğimiz bilgileri bir araya getirerek rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Bildiğiniz üzere senetler, ödenmesi gereken bir borç olduğunda tarafların oluşması durumunda kullanılan evraklardan biri. Senetler, genel olarak borçlu ve alacaklı ilişkisi kurulduğunda düzenlenebilen evraklar olarak karşımıza çıkıyor. Bazı durumlarda 3. kişi olarak senetlere kefiller dahil olabiliyor olsa da, kefil olmadan senet düzenlemek de mümkün. Senet düzenlerken dikkat etmeniz gereken bir çok nokta olduğu gibi, senet tahsilatı aşamasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Makale içeriğimiz de temel iki konu olan senet nedir konusu ve bununla beraber senet nasıl tahsil edilir konu başlıklarını ele alacağız. Dilerseniz bu iki başlığı okumaya geçmeden önce, Yasal Takipte Olanlara Kredi Veren Bankalar konumuza göz atabilir, kredi puanı iyi olmayanlar için kredi çekme olanaklarına göz atabilirsiniz. Bu şekilde senet nasıl tahsil edilir konusunda nakit arayışında olan vatandaşlar, bu sorunlarını çözebilirler.
Senet Nasıl Tahsil Edilir?
Senet, lehtar ve borçlu durumunu ifade eden, resmiyeti olan bir ödeme belgesidir. Kişiler alışveriş esnasında ya da borçluluk durumuna karşın senet imzalayabilirler. Belge hukuksal olarak geçerli olduğu için belli başlı biçim ve özelliklere uygun olarak hazırlanmalıdır. Çoğu zaman çek ile karıştırılır. Çekin tahsil edilmesi çok daha basittir. Çekin verildiği kişi zamanı geldiğinde çeki yazan kişinin bankasından parayı tahsil edebilir. Senet tahsilatı nasıl yapılır konusunda izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Senette ise ödeme yöntemi taraflara göre belirlenir.
- Senet hazırlanırken belgeye borcun ödenme şekli ve yeri de eklenir.
- Kişiler senedi imzalamadan önce tüm bilgileri kontrol ederek senette yazan her şeyi kabul ettiklerini beyan ederler. Sonrasında da karşılıklı imza atarlar.
- Vade günü geldiğinde alacaklı kişi borcun tahsil edeceği yere giderek ödemesini alır.
Senet tahsilatı nasıl yapılır konusunda temel adımlar bu şekilde yer almaktaydı. Konuyu biraz daha ayrıntılarına bölüp senet nasıl tahsil edilir konusunda bilinmesi gereken diğer adımlara geçmek istiyoruz.
Senette Lehtar ve Borçlu Ne Anlama Geliyor?
Senetle yapılan işlemlerin tamamında, senette kullanılan genel terimleri de biliyor olmanız gerekir. Aynı zamanda sadece bununla da yetinmemeli ve senet nasıl doldurulur hakkında da bilgi almalısınız. Neden diyecek olursanız, ilerleyen süreçlerde yaşayabileceğiniz herhangi bir olumsuzluk durumunda mahkemeler senetlerin geçerli olup olmadığını da kontrol edecektir. Senet nasıl tahsil edilir konusunun en önemli bölümlerinden bir tanesi şüphesiz senet doldurum işlemleridir.
Hatta iş mahkemeye bile kalmadan, senetle ilgilenecek avukat da bu durumu gözden geçirir. Senette eğer bir kusur görürse bunu tarafınıza bildirerek davayı almayabilir.

Lehtar, alacaklı olan kişi anlamını taşıyor. Bu bir kişi veya şirket olabilir. Senette imzası bulunmasa dahi ismi, adı veya şirket bilgileri gibi bilgiler yer alabiliyor.
Muhatap, borçlu kişiyi ifade eder. Anlayacağınız üzere senedin muhatabı yani o senedi ödemesi gereken kişi olarak anılıyor. Senette iki adet imzası bulunuyor ve alacaklı istemişse bir diğer muhatap da kefil olabiliyor.
Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır?
Senet tahsilatı tarafların ödeme yöntemi konusunda aralarında yaptıkları anlaşmaya bağlıdır. Kişiler borcun ödemesi için banka kanalıyla para transferi yöntemini kararlaştırmış olabilirler. Bu durumda, borçlunun vade tarihinde ya da öncesinde havale ile ödeme yapması gerekir. Senet birkaç vade halinde ödenecekse her vade için aynı durum geçerlidir.
Senetle eşya satışı yapan mağazalar gibi kuruluşlara ödeme yapmak için genelde elden nakit olarak ödeme yapılır. Kredi ya da banka kartı kullanmayan kişilerin alışveriş yapmak için tercih ettiği bu yöntemde borçlu kişi borcunu elden ödedikten sonra senedi teslim alabilir. Bu tarz firmalar senetle satış durumunda genelde daha yüksek fiyatlandırma politikası izlerler.
İmzalı Senet Nasıl Tahsil Edilir?
Senet olarak adlandırılan belge iki taraf arasındaki borçluluk durumunu beyan eder. Taraflar aralarındaki borç durumunu bu şekilde resmiyete dökerler. Borçlu kişi de senedin vade zamanı geldiğinde borcunu ödemekle mükellef olur. Kişi ödeme yapmadığı takdirde alacaklı kişi borcun tahsili için hukuksal işlemlere başlayabilir. Borçlu kişi de borcunu bir şekilde ödemek zorunda kalır.
- Acil Nakit Para Lazım konumuzda da bu konuyla ilgili işinize yarayabilecek nakit çözümlerini bulabilirsiniz.
Senede atılan imza belgenin hukuki olarak geçerli olacağı anlamına gelir. Ayrıca senedin uygun formatta hazırlanması, tarih, borç miktarı, vade sayısı, ödeme şekli ve yerinin de yazılması geçerlilik açısından önemlidir. Eksik bilgi bulunan senetlere imza atılmamalıdır. Vade günü gelen senedin tahsili banka ödemesiyle yapılabileceği gibi elden de yapılabilir.
Senetlerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Senetler, aslında küçük esnaf veya orta ölçekli işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılan kıymetli evraklar arasında yer alıyor. Durum böyle olunca da senet hakkında bir çok bilinmez ve merak edilen nokta ortaya çıkıyor. Senetler, düzenleme olarak incelendiğinde birbirinden farklı yapıya sahip olamıyor. Görüntü olarak farklı desen, farklı renklerde senet kağıtları piyasada var olsa da, üzerinde yazan bilgiler değişmez olarak kabul ediliyor.
Senet Nasıl Tahsil Edilir, Senetlerin Genel Özellikleri;
- Senet bir borç olduğunu ifade eder. Alacaklı kişi, borcun ödeneceğini yazılı taahhüt (bir diğer adıyla güvence) altına alır. Daha sonra kişi borcunu bildirdiği tarihte ödemezse yasal haklarını kullanabilir.
- Senet, doğru bir şekilde kullanıldığında uluslararası geçerliliği vardır. Bunun için herkes için senet düzenleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta senedin doğru doldurulmasıdır.
- Ödeme yapılırken senet ibrazı ve iadesi zorunludur. Bu sayede de hem alacaklı, hem de borçlu taraf korunmuş olur. Senet, tahsil edildikten sonra imha edilmelidir.
- Yasal hakların kullanılması için senedin eksiksiz ve doğru doldurulmuş olması gereklidir. Sorumlu mahkemeler senede iliştirilmeli ve senet üzerindeki bilgilerin doğruluğuna dikkat edilmelidir.
Senet Üzerinde Başka Hangi Bilgiler Yer Alır?
Senet nasıl tahsil edilir sorusunun eksiksiz bir şekilde cevabını sizlere ulaştırdığımıza göre, şimdi senet üzerinde yer alan diğer bilgilere de odaklanalım. Senette yer alan bilgilerden hiçbiri gereksiz değildir.
En sık yapılan hatalardan birisi de aslında senedin tamamen doldurulmamasıdır. Senet üzerinde doldurulması gereken tüm boşluklar, doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulmalıdır. Yazı değişmemeli, tek kişi tarafından düzenlenmelidir.
Senette yer alan bilgilerin bazıları şunlardır;
- Vade
- Borç Tutarı (TL, Kuruş)
- Düzenleme tarihi
- Senet numarası
- Borç tutarı yazıyla
- Alacaklı adı soyadı
- Borçlu adı soyadı
- TC kimlik numarası
- Açık adres
- İmza (iki adet)
Bu bilgilerin tamamı eksiksiz ve senet doldurma usulüne uygun bir biçimde doldurulmalıdır. Eğer senet nasıl doldurulur konusunda herhangi bir bilgi sahibi değilseniz, ilgili makalemizi okuyarak yardım alabilirsiniz.
Türk Ticaret Kanunu Senet Mevzuatı bağlantısını kullanarak da senet nasıl tahsil edilir konusunda resmi kanunlar çerçevesinde daha ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Ödenmeyen Senetlere Hapis Cezası Var mı?
Senet borçlarında hapis cezası kalktı, ancak dolaylı olarak ceza alma ihtimali var. Alacaklı senet tahsilatını yapabilmek için borçluyu icraya verir. Borçluya icra yazısı gittikten sonra 1 hafta içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır. Mal bildiriminde bulunmazsa eğer, alacaklı bu konuda dava açabilir. Mal bildirimi bildirmemenin cezası genellikle 10 gün ile 3 ay arasında disiplin hapsidir.
Disiplin hapisleri ertelenemez ve paraya çevrilemez. Ayrıca kapalı ceza evlerinde cezasını çekmekle yükümlüdür.
Senet nasıl tahsil edilir hususunda bir diğer hapis seçeneği ise, yine alacaklı icraya verir borçluyu. Borçlu mal bildirimini yapmıştır ama çalıştığı iş yerinden gelirde ki artışı bildirmemiştir. Yine alacaklı aynı disiplin hapis cezası istemiyle dava açabilir. İşte bu nedenle banka icralık borçları ve senet borçları olanlar bu iki maddeye çok dikkat etmesi gerekir.
Ödenmeyen senetlerde Hapis cezası yoktur ama bu süreçte verilen icra ve avukatlık masrafları, borçlunun borcuna ilave edilmektedir. Buna dava oluşursa eğer, dava masrafları da dahildir.
Son olarak senet nasıl tahsil edilir konusunda hazırlanmış olan videolu anlatıma göz atabilirsiniz.