Türkiye’de bir çok kişi kredi ve kredi kartlarından kaynaklanan haciz ve icra nedeniyle mal bildiriminde bulunmama cezası almaktadır. Ne yazıkki bu cezadan kurtulmanın tek yoluda borcun tamamını kapatmaktır. İşte durum böyleyken, mal bildiriminde geç bulunmanın cezası nedir konusu araştırılmaktadır. Aynı zamanda böyle bir durumda, ceza alacağınız diğer bir madde ise gelirde meydana gelen artışı bildirmeme cezası olmaktadır.
Bu iki nedenden ötürü alacağınız cezalar, disiplin hapsi kapsamına girmektedir. Peki disiplin hapsi cezası nedir, kaç gün ceza verilir? Ayrıca verilen cezalar paraya çevrilebilir mi? İşte tüm bu sorularınızın yanıtlarına, bu içeriğimizde ayrıntılı olarak yanıt vermeye çalışacağız.
Mal Bildiriminde Bulunmama Cezası Nedir?
Mal bildiriminde bulunmak, borçlunun haciz ve icrada bulunan dosyalarına karşı, bilgilendirme dilekçesi olarak adlandırılabilir. Sizin borcunuz karşısında, mal varlığınız ve geliriniz borçlu olduğunuz kurum/lar ve devlet tarafından bilinmelidir. Bu işlemi ise, mal bildirimi dilekçesi ve gelirde meydana gelen artışı bildirme dilekçesi ile yapılmaktadır. Peki mal bildiriminde bulunmama cezası 2022 almamak için ne yapmak gerekir?
- İkametkah adresinize gelen tebligat ile durum haciz ve icra dosyasına dönüştüğü zaman, 1 hafta içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundasınız.
- Mal bildirimi dilekçesi, adliyede icra bölümünde ilgili dosyanıza yapılmalıdır. Bu bildirim bir adet dilekçe ve kimlik fotokopiniz ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kimliğiniz aslı da yanınızda bulunmalıdır.
- Gelirde meydana gelen artış dilekçesi de aynı mantıktır. Burada ikametkah adresinize tebligat gelmez, siz düzenli işe girdikten sonra ilk bir hafta içerisinde bunu bildirmek durumundasınız.
- Bu iki dilekçe de zamanında verilmediği taktirde, borçlu olduğunuz kurum yada avukata çok iyi bir koz vermiş olursunuz. Kredi ve kredi kartı borcundan dolayı sizlere hapis cezası verebilecekleri tek yol budur. Eğer siz bu önlemleri alırsanız, borcunuz karşısında hapis cezası almaktan kurtulursunuz.
- Borç Kapatma Kredisi Nasıl Çekilir isimli yazımızda bu konuda sizlere yardımcı olabilir.

Mal bildiriminde bulunmama cezası disiplin hapsidir. Disiplin hapsi cezasıyle ilgili olarak sizlere söyleyebileceklerimiz ise;
- Disiplin hapsi cezaları paraya çevrilemez.
- Disiplin hapsiyle cezalandırılanlar açık ceza evine geçiş yapamaz, kapalı ceza evinde süreyi tamamlar.
- Disiplin hapsinden kurtulmanın tek yolu, ya zamanında mal bildirimi yapmak ve gelirde meydana gelen artışı bildirmek ya da borcun tamamını kapatarak dosyanın kapatılmasını sağlamak.
- Bu disiplin hapis cezaları, 10 gün ile 3 ay arasında verilmektedir. Hakimler genellikle ek bir suç ve art niyet görmezlerse, 10 gün ile cezayı vermektedir.
- Mal Bildiriminde Bulunması Hakkında Yönetmelik resmî yazısından bu konuyla ilgili tüm detayları da öğrenebilirsiniz.
Mal Bildiriminde Bulunmama Cezası Disiplin Hapsi Adli Sicil Kaydına Yansır mı?
Mal bildiriminde bulunmama cezası ya da gelirde meydana gelen artışı bildirmeme cezası konusunda aldığınız disiplin hapsi cezaları adli sicil kaydına işler mi konusuna da değinmek istiyoruz.
Bir çok avukat bu konuda borçluları korkutarak blöf yapmaktadır. Disiplin hapsi cezaları, herhangi bir suçtan ötürü ceza alma sınıfına girmez. Yani siz yaptığınız bir eylemden dolayı ceza almazsınız, yapmanız gereken bir hukuki işlemi yapmadığını için cezalandırılırsınız. İşte bu nedenle;
- Disiplin hapsi cezaları adli sicil kaydına işlemez.
- Disiplin hapsi yatıp çıktıktan sonra, sicilinizde bu infaz süresi görünmez.
- İş başvurularında ve yerleştirilmelerde, geçmiş sabıkalı olarak görünmezsiniz.
İşte disiplin hapsi cezasının temel sonuçları böyle olmaktadır.
Gelirde Meydana Gelen Artışı Bildirmeme Cezası
Gelirde meydana gelen artışı bildirmeme konusunda İcra hukuk sistemine göre alacaklı olan kişilerin borçlunun mallarının haczedilmesi ile elde edilen parayla ödenir. Ödeme emri kesinleştikten sonra alacaklı olan kişiler borçlu kişilerin mallarının haczedilmesini isteyebilir veya gelirde meydana gelen artış sonrasında bunu bildirebilir, bu durumda gelirde meydana gelen artışı bildirmeme cezası gündeme gelebilir.
Alacaklı veya icra dairesi, borçlu olan kişilerin mallarını veya durumunu bilemeyebilir fakat haczin başarılı olabilmesi için kişilerin mal varlığının bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle hacizden önceki dönem konusunda borçlu kişilerin mal beyanında bulunma zorunluluğu bulunuyor. Bu durumda Mal ve kazançta meydana gelen artışı bildirmeme konusunda kişiler ceza alabilmektedirler.

Gelirde Meydana Gelen Artışı Bildirmemek Nedir
Borçlu olan kişiler kendisine tebliğ edilmiş olan icra emri veya ödeme emri üzerinde kişiler mal beyanı yapmak zorundadır. Sonrasında ise takip sırasında sadece alacaklı olan kişilerin yeterli olduğu bazı yerlerde talebinin kanuni bir gereklilik olmadığı zaman icra emri veya ödeme emri gönderilebilmektedir. Bu durumda kişilerin borçlu olan bireylerin mal beyanın da bulunması zorunlu değildir. Gelirde meydana gelen artışı bildirmemek nedir konusunda,
- Gelirde meydana gelen artış ve mal beyanı borçlu olan kişilerin veya üçüncü şahısların elinde bulunan gelir, mal alacak veya haklarından borcuna yetecek olan miktarın tümü olabilmektedir.
- Kişilerin her türlü kazancı, geliri, yaşayış tarzına göre ve geçim kaynaklarına göre borçlarını ne suretle ödeyebileceğinin yazılı veya sözlü olarak içre dairesine bildirmesidir.
- Kişiler borçlu olduğu zaman borcuna yetecek kadar miktarda malını bildirmek zorundadır fakat tüm haklarını ve mallarını bildirmek zorunda değildir.
- Borçlu olan kişiler sadece haczedilen mallarını değil aynı zamanda haczedilmeyen malları bulunuyorsa mal beyanında bulunmak zorundadır.
- Aynı zamanda kişilerin gelirinde meydana gelen bir artış söz konusuysa kişiler bu durumu bildirmelidir. Eğer kişiler bildirmezse bu durumda mal varlığındaki artışı bildirmeme suçu alabilirler.
- Borçlu olan kişilerin hiç geliri veya malı olmazsa veya çok düşük bir geliri olsa da mal beyanında bulunma durumundadır.
- Yasal Takipte Olanlara Kredi Veren Bankalar
Mal Bildirimi Yapmama Hapis Cezası Ne Kadar
Mal beyanında bulununcaya kadar kişiler hapisle tazyik alabilir ve süresi içerisinde mal beyanında bulunmazsa borçlu olan kişilerin alacaklıların istemi ile birlikte hapisle tazyik olunabilmektedir. Gelirdeki artışı bildirmeme savunma yapabilir ve hapisle tazyik olunan sadece 1 kez başvurulabilmektedir, hapis süresi ise 3 ayı geçmemektedir. Kişiler hapisle tazyik edildikten sonraki aşamada mal beyanında bulunan borçlu kişiler salınır.
Borçlu olan kişilerin hapis ile tazyik edilmesi için kendilerine tebliğ edilen icra emrinde veya ödeme emrinde mal beyanında bulunmazlarsa hapise girebilmektedirler bu sebeple bu durumu bilmeleri gerekmektedir.
Disiplin Hapsi Cezası Kaç Gün
Borçlu olan kişiler mal beyanında malı olmadığını bildirdiğinde sonradan kazanılan geliri veya malları yedi gün içerisinde icra dairesine sözlü veya yazılı bir şekilde bildirmelidir. Aksi takdirde borç bildirmedikleri mal ve kazançlar konusunda asıl veya bedel itibari ile on gün içerisinde eğer kazancı veya malı haklı bir sebep olmadan elden çıkartmışlarsa disiplin cezası alabilirler. Disiplin hapsi cezası kaç gün konusu için bir aya kadar süresi çıkabilmektedir.
Borçlu takibe konu olan borçlar tamamen ödenmesi durumunda ceza düşmektedir. Kişiler icra dairesine gelirlerindeki meydana gelen artışları gündeme getirmelidir. Mal beyanında bulunmama Yargıtay kararı ile ceza emri çıkabilir veya disiplin cezası gibi durumlar meydana gelebilir. Kişiler ya tamamen borcunu ödeyecek veya ceza almadan önce gelirlerini bildirebilecekler.