Kredi kartları hayatımızın büyük bir parçası halinde olmakla beraber kredi kartı haciz durumları da bir birine paralel olarak artmakta. Her geçen gün kredi kartı kullanım oranının yükselmesi ve ekonomik zorluklar, kredi kartına haciz sıkıntısı da ortaya çıkarmaktadır. Kredi kartına ne zaman haciz gelir, kredi kartı haciz durumu sorgulama gibi önemli detaylara da bu içeriğimizde ayrıntılı olarak yer vermeyi amaçlıyoruz.
Kredi kartı kullanım oranlarının yükselmesiyle beraber, tıpkı kredilerde olduğu gibi çok büyük oranlarda borcun ödenemesi ve icra yasal takip süreçlerinin başlaması süreci kaçınılmaz olmaktadır. Bu tür durumlarda borçlu olarak neler yapılabilir ve neler yapılmamalıdır gibi konulara da bu içeriğimizde değineceğiz.
Kredi/Kredi Kartı Kaç Ay Ödenmezse Haciz Başlatılır?
Kredi ve kredi kartları, ekonomik anlamda destek almak isteyen bireylerin bankalar sayesinde faydalandığı hizmetlerdir. Kredi çekip ödeyemeyen ve kredi kartı borçlarını geciktiren bireyler, kredi kartı ödemesi 1 gün gecikirse ne olur, kredi kartı borcu ödenmeyince haciz başlatılır mı gibi sorulara yanıt aramaktadır.
Kredi ve kredi kartı, bankadan borç alma sistemine dayalı hizmetlerdir. Bu noktada bu borçlarınıza sadık kalmazsanız, yasal takip süreci ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle bankalar üzerinden alacağınız kredi ya da kredi kartı adı altındaki borçlarınızı zamanında ödemeniz gerekmektedir.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Hem kredi hem de kredi kartı, aynı sistem ile çalışan bankacılık ürünleridir. Bu yüzden kredi ve kredi borcunun ödenmeme durumunda karşılaşabileceğiniz durumlar hemen hemen birbiriyle aynıdır. Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusuna yanıt arıyorsanız, borcunuzu ne kadar geciktirdiğinize bağlı olarak bir cevap alabilirsiniz.
Borcunu yalnızca 1 gün geciktiren bireyler, herhangi bir yasal süreç ile uğraşmamaktadır. Eğer borcunuz sadece birkaç gün gecikirse, bankanız sizleri arayacak ve borç hatırlatması yapacaktır. Ancak borcunuzu aylarca ödemezseniz, bankanız borç dosyanızı avukata verebilir ve yasal süreçleri başlatabilir. Bu gibi durumlarda sizleri banka değil, avukat arayabilir.

Bireysel Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi çekerek nakit ihtiyacını gideren bireyler, bazı zamanlar bireysel kredi borçlarını ödemekte zorluk çekmektedir. Bu gibi durumlarda bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur sorusuna yanıt aranmaktadır. Kendi adınıza kredi borcunuz varsa ve bu borcun aylık taksitlerini ödemezseniz, bazı olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlar;
- Kredi borcundan dolayı yasal takibe düşme,
- Kredi notunun önemli ölçüde düşmesi,
- Bankaların size olan güveninin azalması,
- Bankacılık işlemleri yaparken zorluk çekme,
- Haciz, icra gibi yasal işlemler yapılması şeklinde sıralanabilmektedir.
Bu gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak için borcunuzu zamanında ödemeniz tavsiye edilmektedir. Zira borcunuza sadık kalmadığınız zaman kredi notunuz düşecek ve bir daha kredi ya da kredi kartı kullanımında bulunmak isterseniz bankalar bu başvurularınıza onay vermeyecektir.
Bireysel kredi borcunuzu kısa bir süre için geciktirirseniz, bankalar uyarı maiyetinde sizlere ulaşarak borcunuz olduğunu hatırlatabilir. Sizi arayan temsilciye belirli bir gün verip bu tarihte ödeme yapacağınızı belirtirseniz, ortada herhangi bir sorun kalmayacaktır.
Kredi Kartı Takip Süreci Ne Zaman Biter?
Kredi ya da kredi kartı borçlarınız yüzünden yasal takip sürecine girerseniz, borçlarınızı ödemeniz durumunda dahi takip sürecinden çıkmanız kolay olmayacaktır. Kredi kartı haciz yasal takip süreci ne zaman biter diye düşünüyorsanız, takip sürecinin başlangıcından itibaren 90 gün içerisinde borcunuzu ödemeniz durumunda takip sürecini kolay bir şekilde aşabileceğinizi bilmelisiniz.

Takip sürecinde olan vatandaşlar, mevcut borçlarını ödememeye devam ederse direkt olarak kara listeye düşmektedir. Kara liste, Merkez Bankası tarafından tutulan bir kayıttır. Bu kayıtta adı yer alan bireyler, 5 sene boyunca takipte kalmakta ve bankacılık ürünleri başvuruları neredeyse her zaman reddedilmektedir. Bu gibi durumlarda isminizin kara listeye eklenmemesi için borçlarınıza sadık kalmanız oldukça büyük bir önem arz etmektedir.
Kredi Borcuna Haciz Gelir Mi?
Mevcut kredi ya da kredi kartı borcunu ödemekte zorluk çeken vatandaşlar, bu noktada haciz ve icra gibi yasal süreçleri araştırmaktadır. Kredi/kredi kartı haciz işlemleri ne zaman başlatılır sorusuna cevap arayanlar, bu noktada haciz işlemlerinden önce adrese tebligat gönderimi yapıldığını bilmelidir.
Tebligat, borcunuzun ödenmediği ve yasal takibe göre adresinizdeki eşyaların haczedilebileceğine dair bir belgedir. Eğer tebligat geldikten sonra herhangi bir ödeme yapmazsanız ya da bu tebligata itiraz etmezseniz belgenin üzerinde yazılı tarihte haciz işlemi yapılacaktır.
Haciz işlemi, evdeki değerli ve iş gören eşyaların toplanmasıdır. Bu süreç, itiraz edilmediği veya borcun kapatılmadığı durumlarda devam eder. Ayrıca kişi, kara listeye eklenerek güvensiz oldukları ve borçlarına sadık kalmadığı belirtilir. Bu nedenle de kara listede yer alan vatandaşlar düşük limitli bir kredi kartı almakta dahi güçlük çeker.
Kredi Borcunu Ödeyemiyorum, Ne Yapmalıyım?
Bankalara borcunu ödeyemeyen bireyler, yasal işlemlere maruz kalmamak adına ne yapabileceklerini araştırmaktadır. Bilindiği üzere, belirli bir süre boyunca borcunu ödemeyen bireyler takip sürecine girmekte ve borçlarını ödememeye devam ettikleri takdirde çok daha zor bir süreç ile karşılaşmaktadır. 5 yıl ödenmeyen kredi kartı borcu gibi vadesi çok geçen ve toplu olan borçları kapatmanın en çok tercih edilen yolu borç kapatma kredisi çekmektir.
Borç kapatma kredisi, borcu olan insanların faydalanabildiği bir bankacılık hizmetidir. Bu kredi, diğer kredilerin aksine müşterilere nakit olarak verilmemekte ve direkt olarak borçlu olunan bankalara EFT ile gönderilmektedir. Bu sayede geçmiş borçlar kapatılmakta ve tek bir kredi borcu ödemesi yapılarak eski borçların icralık durumu engellenmektedir.
Ayrıca bu konuyla ilgili olarak Borcunu Ödemeyen Vatandaşlar İçin Yapılandırma isimli Mynet yazısına da göz atabilirler.
Yapılandırılan Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı borç yapılandırılması, borcunu uzun bir süredir ödemeyen vatandaşların borçları icra yetkilileri tarafından yapılandırılabilmektedir. Bu yapılandırma, borçların daha kolay bir şekilde ödenmesini sağlamayı hedefler. Ancak bazı zamanlarda borç yapılandırılması yapmak dahi, borçların ödenmesi için yeterli olmamaktadır. Bu noktada yapılandırılan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusu yönlendirilmektedir.
Yapılandırılmış borçlar ödenmezse, borcun yasal durumu çok daha ciddiye binecektir. Zira borcun ödenmesi için yapılabilecek en son kolaylık yapılandırma işlemidir. Yapılandırmaya rağmen ödeme görülmezse, borçlu kişinin ev veya işyeri adresine gerekli tebligat belgesi gönderilecektir.
Belgede yazılı olan bilgiler, borcun ödenmemeye devam etmesi durumunda haciz işlemlerinin yapılabileceği yönündedir. Bu nedenle borç yapılandırma sürecinde ise mutlaka geç kalınmadan ödenmesi gerekir.