2022 yılı içerisinde Kredi kartı aidatı geri alma işlemlerinin nasıl yapıldığını, hangi kartların iadeye elverişli olduğu hangilerinde iade alamayacağınız gibi konuların tamamına bu yazımızda yer verdik. Aynı konuyla ilgili en çok aranan başlıklardan olan Garanti kart aidatı geri alma ve bununla beraber İş Bankası kart aidatı geri alma işlemleri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz başlıklarda detaylı olarak yazı içeriğimizde paylaşılmıştır. Ülkemizde yaygın olarak yada nadir olarak kullanılan tüm kartlar için iade almak yasal olarak mümkündür. Zaten alt kısımda sunacağımız bilgiler; kart aidatlarını iade alma 2022 yılında hangi bankalar bu konuda sorun çıkartıyor ve hangileri sorunsuz iade yapıyor bu konuya değineceğiz.
Kredi Kartı Aidatı Geri Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren bu konu için gerekli detaylar belirlendi. Müşteriler bu şekilde bankaya şikayetlerini bildirdiği için çözüm üretme yoluna gidildi. Çünkü günümüzde hemen hemen herkes kredi kartı kullanıyor. Kredi kartının sağladığı birçok imkan mevcut biliyorsunuz ki; taksit imkanı, bankanın sunduğu avantajlar sebebiyle kredi kartı tercih ediliyor.
Kredi kartı kullananların en büyük şikayeti ise kredi kartı aidatı. Kredi kartı aidatı bankaların kart kullanımı sebebi ile müşteriden her sene tahsil ettiği ücrettir. Yapılan araştırmalara göre müşterilerin en şikayet ettiği konu kart aidatı ücretleri ve iadesinde yaşanan sorunları.Şimdi kredi kartı aidatı geri alma konusunda bir kaç püf noktadan bahsederek içeriğimizin detaylarına geçebiliriz.

Kredi Kartı Yıllık Aidatı Nasıl Geri Alınır?
2014 yılından önce kart aidatları tüketici hakem heyeti yardımıyla geri alınıyordu fakat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aldığı yeni kararla birlikte kredi kartı aidatlarına yasal bir alt yapı oluşturdu. Tüketiciyi korumaya yönelik önlemler aldı. Kredi kartı aidatının banka ve müşteri arasındaki bir sorun olmaktan çıkarıp karşılıklı anlaşarak mutabakat sağlanması durumunda geri iade edilmesine karar verildi. Uzmanlara göre kart aidatı bundan sonra tarihe karıştı. Aidatsız kart seçeneği getirilip bu durum artık çözüme kavuştu. Kredi kartı yıllık aidatı geri alma işlemleri için yapabileceğiniz belli başlı uygulamalar mevcut. Bunun için 3 farklı seçenek var. Şimdi size bunları anlatalım;
- İlk olarak yasada belirtildiği gibi ücretsiz kart zorunlu ibarenin yer alması sonucunda yıllık kartı aidatı almalarına karşı çıkabilirsiniz. 70 ile 80 lira arasında alınan bu aidatı geri alabilmek için yapmanız gereken şey bir dilekçe ya da e-mail yoluyla şikayetinizi tüketici başvuru merkezine iletmeniz gerekir çünkü kredi kartları bankanın kişiye sunduğu tek bir kart olduğu için ücretsiz olması ve kart iadesi ödenmemesi gerektiği herkes tarafından savunuluyor. Yazılı talebe rağmen hala ücretsiz kart sunulmuyorsa Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurarak ceza alınması için talepte bulunabiliyorsunuz. Bunun yanında vatandaş üç dört bankaya başvurup ücretsiz kart istemesi ve hala buna benzer cevaplar alması durumunda rekabet kuruluna gidip şikayette bulunabilir.
- 2 durum ise e-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz. Genellikle Kaymakamlık ile aralarında bağ bulunan bu heyet üzerinden size kesilen kart aidatını geri almanız çok yüksek bir ihtimal. Bunu yapabilmeniz için ilk olarak e-devlet’te bir hesabınız olması gerekir. Daha sonra e-mail adresinizi ve telefon numaranız ile birlikte eksik bilgileri doldurduktan sonra bulunan yere yeni başvuru olarak iletişime geçmelisiniz. Ardından şikayetinizi ve belgelerinizi ekleyerek aidat ücretini geri alma şansına sahip oluyorsunuz.
- 3. Olarak ise bankalar birliği hakem heyetine başvurmanız gerekebilir. Bu tercih etmeniz gereken en son yoldur. Bunu da yine e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye bankalar birliği bireysel müşteri hakem heyetine başvuru yapıyorsunuz. Bu işlemi yapabilmeniz için banka tarafından kartınızdan kesilen aidatın dekontunu göstermeniz gerekiyor. Sonrasında kartınıza ait bankayı seçmelisiniz, hemen ardından başvuru işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız. 30 gün içerisinde size e-mail yoluyla ulaşıp kesilen kart aidatını geri iade edeceklerdir.
Kredi Kartı Yıllık Kart Ücreti Yasal Mı?
Bankalar müşterilere sundukları kredi kartını ne olursa olsun ücretsiz bir şekilde vermelidir. Yıllık üyelik ücreti diye bir şey söz konusu değildir. Bankadan yıllık üyelik ücreti alınması durumunda şikayette bulunmanız ve ödediğiniz ücreti geri almanız gerekir. Aksi taktirde bankaya yıllık üyelik ücreti ödediyseniz kartınızı ücretsiz bir kart ile değiştirmek için bankaya başvurmalısınız. Bu konuda banka mutlaka size yardımcı olacaktır. Kredi kartı aidatı geri alma işlemi yasaldır, bankaların kredi kartı aidatı ücreti talep etmesi yasal değildir. Ücret isteyen bankalardan uzak durmanız gerekiyor.
Kredi Kartını İptal Ettirenler Yıllık Kart Aidatını Geri Alabilirler Mi?
Eğer bir kredi kartına sahipseniz ve artık kullanmayı düşünmüyorum diyerek iptal ettirmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İlk olarak kredi kartınızın yıllık kart aidatını ödedikten sonra iptal ettiriyorsanız mutlaka kartı iade bedelinizi bankadan geri alabilirsiniz. Bunun için bankaya başvurmanız gerekir.
Birçok banka, size kredi kartını gönderdiği gibi yıllık aidat alır. Hatta öyle ki daha kartı göndermeden bile aidat kesilmesi durumu yaşanabiliyor bazı durumlarda. Kullanmadığı bir kartın aidatının kesilmesi insanların şikayetlerini üst seviyeye çıkarıyor. Bunun için yapmanız gereken, eğer kart sahibi olarak kartı bir yılı doldurmadan iptal ettirirseniz ödediğiniz kart aidatı çok daha kolay bir şekilde geri alabilirsiniz. Çünkü iade de zaman sınırlaması belirtilmemiştir. Tüketici hakkınızı kullanarak iadeyi geri alabilirsiniz çünkü borçlar kanunundaki düzenlemeler bu konuda tüketiciyi korumaya yönelik çalışmalarda bulunmuşlardır.

Eğer kartınızı iptal ederseniz ne olursa olsun ya kredi kartı aidatınızı geri alın, bu çok önemli. Son zamanlarda şahsın kart talebi olmasa bile bir kurye aracılığıyla kredi kartı gönderilebilir bankalar tarafından ve bu gönderilen kartlar ilk aydan itibaren kart aidatı kesiyor. Bu durumda tüketici kullanmadığı kartı iptal etmek istiyor fakat borçlu gözüküyor. Çünkü yıllık kart aidatı kesilmiş olarak görünüyor. Bu durumda uygulanan bu haksızlık karşısında tüketici olarak başvurmanız gereken noktalara ulaşıp, en kısa sürede kart aidatını geri iade edilmesini talep etmelisiniz ve unutmadan bankaya başvurduğunuzdaki yazılı dilekçeyi tasdik etmek amacıyla bir örneğini alıp zor durumda kalınması halinde belirli mercilere göndermesi için çok önemlidir.
Kredi Kartı Aidatı Ne Zaman Kesilir?
- 180 gün boyunca hiç kullanılmayan bir kredi kartı hareketsiz olduğu için hiçbir şekilde kart aidatı kesilmesi söz konusu olmaz.
- Daha önceden yansıtılan bir kart aidatı ücreti görünüyorsa fakat siz 180 gün boyunca hiçbir şekilde kartınızı kullanmadıysanız banka bu aidattan vazgeçmek durumunda kalır.
- Her bankanın aidatsız kredi kartı olmak zorundadır.
- Ücretsiz kredi kartını kabul etmeyen banka hiçbir şekilde aidatlı kredi kartı veremez.
- Aidatlı aidatsız fark etmeksizin kredi kartının limiti aynı olmak zorundadır.
- Aidat ödenen kredi kartları limiti aidatsız kredi kartı limiti de isteğe göre değiştirilebilir.
- Müşteriye sunulan sanal kredi kartından aidat alınamaz.
- 200 liralık aidat ödenen bir kredi kartının ek kartı için en fazla 100 lira aidat alınabilir ama dediğimiz gibi zaten artık kredi kartı aidatı bir tarih oldu.
- 2 den daha fazla yenilenen kredi kartlarında kart basım ücreti alınır.
- Kredi kartının borcu ya da taksiti bile olsa müşteri talep ettiği sürece bankalar kart iptal etmek zorundadır.
Garanti Kart Aidatı Geri Alma
Garanti bankası tarafından sağlanan kredi kartları aidat geri alma işlemleri, yine banka aracılığı ile çözülmektedir. Garanti bankası, Türkiye’nin en büyük bankaları ve daha da önemlisi firmaları arasında yer almaktadır. Bu nedenle garanti kart aidatı geri alma konusunda sizlere herhangi bir sorun yaşatmayacaktır. Genellik bir dilekçeyle ya da müşteri temsilcisiyle görüşme aracılığı ile sorunlar çözülmektedir. Bunun için bankanın herhangi bir şubesine de gidebilir ve müşteri temsilcisiyle yüz yüze görüşüp sorunu halledebilirsiniz. Garanti Bankası şube görevlileri, genellikle güler yüzlü ve çözüm odaklı hizmet sağlarlar. Garanti bankasının sağlamış olduğum eğitim sürecinde de her zaman sorunların çözümü ön planda olmuştur. Garanti bankası kart aidatı geri alma işlemleri için kullanabileceğiniz yöntemler ise;
- Garanti çağrı merkeziyle, garanti kart aidatı geri alma konusunda görüşmek,
- Garanti bankası, şubelerinden herhangi birine giderek dilekçe vermek,
- Tüketici hakem heyetine başvurmak
Kredi kartı iadesi alabilmek için başvurabileceğiniz yöntemler Garanti bankasıyla ilgili bu şekilde yer almaktadır. Tüketici hakem heyeti, Garanti bankasında genellikle başvurulan yöntemlerden biri değildir. Banka bu konuyu o birimlere gitmeden çözmektedir çoğunlukla.
İş Bankası Kart Aidatı Geri Alma
Türkiye iş bankası kart aidatı geri alma konusunda, sizlere sorun çıkarmayacak bankalardan bir tanesi olmuştur. İş bankası, Türkiye’nin ilk kurulan özel bankasıdır. Çok köklü bir banka olma özelliğinin yanında, Türkiye’nin en büyük bankaları arasında yer almaktadır. İşte böyle bir bankanın, kredi kartı aidatı geri alma konusunda çok büyük bir sorun çıkarmayacağı aşikârdır. Peki iş bankası kart aidatı iade alma konusunda yapılması gerekenler nelerdir?
- Türkiye İş Bankası şubelerinden birine giderek iş bankası kartı aidatı geri alma işlemini rica etmeniz,
- Müşteri temsilcisini arayarak iş bankası kart aidatı iade talebi oluşturmanız,
- Tüketici hakem heyetine başvurmanız.
Kredi kartı aidatı geri alma konusunda iş bankasında başvurabileceğiniz yöntemler bu şekilde yer almaktadır. İş Bankası kart aidatı geri alma konusunda, tıpkı Garanti bankası gibi sorun çıkarmayan bankalardan bir tanesidir. Bu nedenle İş Bankası müşteri de bu konuda çok büyük sorunlar yaşamazlar.
10 Yıllık Kredi Kartı Aidatını Geri Alma Dilekçesi
Mevcut krediniz kartınızın 10 yıllık veya 1 yıllık olmasının bir önemi pek yoktur. Zaten kredi kartı aidatı alma işlemi yasal değildir. Bu nedenle kredi kartınız ister 1 ister 3 ister 10 yıllık olsun aidat iade işlemi alabilirsiniz. Burada kart süreniz ne kadar fazlaysa ve toplamda kart ücreti ne kadar ödediyseniz o ücretin tamamını iade abilirsiniz. Bu 10 yıllık kredi kartı aidatı geri alma konusuda bu yüzden kart sahiplerinin ilgisini çekmektedir. Peki 10 yıllık kredi kartı aidatı toplamı nasıl alınır?
- Kredi kartı aidatı geri alma işlemi için öncelikle bankayla görüşülür, işlem bankadan sağlanmaya çalışılır.
- Bankadan olumlu sonuç alınamaması durumunda devreye THH(Tüketici Hakem Heyeti) girer, burada şikayet dilekçesi ile başvuru yapmanız gerekir.
- Buradan bir sonuç alamamanız durumunda, tüm delillerinizi bir araya getirerek Gümrük ve Ticaret bakanlığına dilekçe yoluyla şikayet işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Buradan alacağınız sonuçlarla bugüne kadar toplam ödediğiniz kredi kartı aitlarınız, banka tarafından hesabınıza yatırılacaktır. 10 yıllık kredi kartı aidatı iade alımında bu rakam tahmin edebileceğiniz üzere bir hayli fazla olmaktadır.
Kredi Kartı Aidat İadesi Sonuç
Vermiş olduğumuz bilgiler neticesinde, kredi kartı aidatı geri alma işlemleri çok büyük bir sorun teşkil etmemektedir. Burada dikkat etmeniz gereken konu, uyanık bankaların, yasaları farklı göstermek, bunu haklarıymış gibi talep etmeleri karşısında duruşunuzu ve tavrınızı korumaktır. Türkiye’de önde gelen büyük bankalar bu konuda blöfler yapmazlar, zaten bunu yapmaya ihtiyaçları da yoktur. Ancak bazı küçük bankalarda bu durum sık yaşanır, sizlere yasalar ve kanunlar hakkında bir çok zaman yanlış bilgi verilir.
Kredi kartı aidatı yasal değildir, kredi kartı aidat geri alma işlemleriniz, sizin en doğal haklarınızdan bir tanesidir. İşte bu nedenle, hakkınızı sonuna kadar arayabilir ve gerekirse Tüketici hakem heyetine kadar gidebilirsiniz. Hatta buradan sonuç alamadığınız durumlarda, gerekli cezaları kesme yetkisine sahip olan Gümrük ve Ticaret bakanlığına dilekle ve delilleriniz ile şikâyette bulunabilirsiniz. Emin olun Türkiye’de bakanlıklar bu tür durumlarda cezalandırmayı kesinlikle affetmiyor ve yüklü miktarda para cezalarıyla karşı karşıya kalıyorlar.