Kredi Hemen
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
19 Mart 2023, Pazar
Bize Yazın
  • Ana Sayfa
  • Bankalar
  • Krediler
  • Kredi Kartları
  • Yasal Takip
  • Bilgi Arşivi
Kredi Hemen
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Bankalar
  • Krediler
  • Kredi Kartları
  • Yasal Takip
  • Bilgi Arşivi
Kredi Hemen
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Ana Sayfa Krediler

Kredi Faizi Hesaplama Formülü Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kredi Faizi hesaplama formülü 2022 ile artık hesap araçlarına ihtiyaç duymadan tüm hesaplamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Excel formülü kullanarak aylık ve yıllık kredi faizi hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için, yazı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Banka Uzmanı Yazar Banka Uzmanı
2 Ocak 2022
Kredi Faizi Hesaplama Formülü 2022

Kredi Faizi Hesaplama Formülü 2022 Excel

Bugün sizlere kredi faizi hesaplama formülü hakkında detaylı bilgi sunmayı hedefliyoruz. Banka kredisi, belirli bir ihtiyaç karşısında bir banka tarafından uygun olan ve başvuruda bulunan kişilere verilebilecek olan belirli bir miktar paradır ve faizi ile birlikte önceden konuşulmuş bir vadede geri ödemesi beklenilmektedir. Ülkemizde ve dünya üzerinde pek çok kişi kredilerden yararlanmaktadır. Kredilerin ne için alındığına ve verilecek olan miktara bağlı olmak üzere birtakım türleri de bulunmaktadır. Kredi çeşitleri arasında konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, ticari kredi ve kurumsal kredi bulunmaktadır.

Kredi faizlerini hesaplayabilmek için kredi çeşitlerini bilmek gerekir. Her kredi çeşiti farklı hesap ya da hesaplamalar gerektirmektedir. Her kredinin faiz oranı farklıdır, faiz dönemleri farklıdır. Kredilerin her biri kendi sınıfında farklı değerlere ve ölçümlere sahiptirler. Öncelikle kredi çeşitleri hakkında detaylı bilgi sunarak, sonrasında kredi faizi hesaplama formülü konusuna geçiş yapacağız.

Bu yazıdan neler öğreneceksiniz? Göster
1 Kredi Çeşitleri
1.1 1.Konut Kredisi
1.1.1 2.Taşıt Kredisi
1.1.2 3.İhtiyaç Kredisi
1.1.3 4.Ticari Kredi
1.1.4 5.Kurumsal Krediler
1.2 Faiz Nedir?
1.2.1 1.Basit Faiz
1.2.2 2.Bileşik Faiz
1.3 Faiz Oranları Nasıldır?
2 Kredi Faizi Hesaplama Formülü Nedir?
2.1 Kredi Faiz Hesaplama Formülü Excel 2022
2.2 Aylık Kredi Faiz Hesaplama Formülü 2022
2.3 Yıllık Kredi Faiz Hesapla Formülü 2022
2.4 Mevduat Faiz Hesaplama Formülü Nedir?
3 Banka Kredi Faizi Hesaplama Formülü Nedir?
3.1 Gecikme Faizi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi Çeşitleri

1.Konut Kredisi

Bir kişinin ev satın almak için başvurmuş olduğu kredi türüdür. Bu anlamda özellikle ihtiyaç kredisinden %25 peşinat şartı ile ayrılmaktadır. 120, 180 veya 240 ay vadeye kadar çıkabilir. Uzun vadeler verildiği için geri ödeme kolaylığı da bulunmaktadır. Satın alacağınız evin üzerine banka tarafından ipotek konur ve borcunuz bittiğinde bu ipotek kaldırılır.

2.Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi, alacağınız bir araç için çekmiş olduğunuz kredidir. Sıfır veya ikinci el araçlarda kullanılabilir. Konut kredisinde olduğu gibi, banka taşıta ipotek koyar ve borcunuz ödendiğinde kaldırılır. Bu kredi türünde de belirli bir miktar peşinat istenebilir.

3.İhtiyaç Kredisi

Kişinin bireysel ihtiyaçlarını karşılamak adına çektiği kredi türüdür. Bu anlamda tadilat, evlilik, okul gibi şeyler için alınabilir. Bu anlamda en çok 50.000 TL veren bankalar, paranın tümünü faiz ile birlikte en fazla 60 ayda geri isterler.

4.Ticari Kredi

Ticari kredi, küçük veya orta boydaki işletmelere verilen kredi türleridir. Bu anlamda küçük veya orta boylu bir işletme herhangi bir ihtiyacına karşılık olarak bu krediden yararlanabilirler. Faiz oranının ne kadar olacağını ise banka belirlemektedir.

5.Kurumsal Krediler

Kurumsal kredi, büyük çapta işletme ve kuruluşlara verilmekte olan kredi türüdür. Banka tarafından belirlenecek olan faiz oranları ise alınan kredinin büyüklüğüne paralel olarak değişebilmektedir.

  • Kredi Ara Ödeme Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Faiz Nedir?

Faiz, bir anlamda borcun kullanılması için alınan bir miktar ücret olarak kısaca açıklanabilmektedir. Bankalar, verdikleri kredi miktarı ve vadesine bağlı olarak belirli bir faiz oranı belirleyebilirler. Bununla birlikte her bankanın sizden isteyeceği faiz de farklılık gösterecektir. Bu anlamda sizin bankadan almış olduğunuz para miktarından belirlenen oranda daha yüksek bir geri ödeme yapacağınız anlamına gelir. Alınan faiz ise anapara üzerinden hesaplanmaktadır.

Bu anlamda iki tür faizden bahsedebiliriz. Basit Faiz ve Bileşik Faiz. Bu faiz türleri, faizin alınma durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

1.Basit Faiz

Basit faiz, yalnızca anapara üzerinden hesaplanan faiz oranı olarak açıklanmaktadır. Bu anapara, belirli bir dönem için faizlendirilmektedir. Ancak diğer türden ayıran, anaparanın yalnızca bir kereye mahsus olmak üzere faizlendirilmesidir.

2.Bileşik Faiz

Bileşik faiz ise, krediyi alan borçlu kişilerin daha yüksek miktarda bir faiz ödemesine sebep olduğundan bazı bankalar bünyelerinde bunu tercih edebilmektedirler. Bu anlamda hem anaparaya hem de önceden olan dönemlerin birikmiş faizlerine uygulanmaktadır.

Faiz Oranları Nasıldır?

Faiz oranları, birçok farklı ölçeğe bağlı olarak belirlenebilir veya değişebilir. Bunlar içerisinde öncelikle kredinin türü, miktarı ve vadesi bulunur. Bunun yanında ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumun da etkileyeceği yönler vardır. Ayrıca her bankanın uygulayacağı ayrı faiz oranları bulunmaktadır.

Faiz oranları, gecikmeye göre farklı, alışverişe göre farklı ve nakit avansa göre farklı işleyecektir. Her bir kategori için farklı bankalar tarafından uygulana farklı faiz oranları mevcut olsa da bu oran genellikle %1,80 ve %2,20 arasında değişiklik gösterebilmektedir.

excel-kredi-faizi-hesaplama
Excel ile Kredi Faizi Hesaplama Formülü

Kredi Faizi Hesaplama Formülü Nedir?

Faiz hesaplama formülü nedir dediğimizde ise faiz oranına ve birçok farklı etkene göre değişebileceği gerçeği ile karşılaşırız. Bu anlamda faiz hesaplama formülü, borç verme ve almada anaparanın hesaba yatırılması ile değerlendirilen formüldür. Faiz oranının, basit ve bileşik faizde hesaplaması farklı olacaktır.

Basit faiz oranı hesaplanırken uygulanacak formül, “anapara*faiz oranı* vade” olarak hesaplanabilir. Bu anlamda bahsedildiği üzere basit faiz anaparaya uygulanacak tek seferlik bir faizdir.

Bileşik faiz oranı hesaplama ise basit faize göre daha fazla bir oranla geri ödeneceğinden farklılık gösterecektir. Bu anlamda “anapara*(1+dönemlik faiz oranı)dönem sayısı-anapara” formülü kullanarak hesaplanabilmektedir.

Kredi Faiz Hesaplama Formülü Excel 2022

Excel kullanarak kredilerinizin faiz hesaplamasını basit olarak tablo yardımıyla yapabilirsiniz. Hatta sizler için hazırlanmış olan excel şablonunu hemen alt kısımda ki bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz. Bu dosya içerisinde tüm kredi çeşitlerine ayrı ayrı faiz hesaplama işlemi yapabilirsiniz.

Excel Kredi Faiz Hesaplama Formülüİndir

Aylık Kredi Faiz Hesaplama Formülü 2022

Kredi faizleri aylık ve yıllık olarak hesaplanmaktadır. Bazı uzun vadeli krediler iki ve üç yıllık faiz olarakda hesaplanabilir ama bu çok nadir kullanılan bir durumdur. En çok kullanılan faiz hesaplama formülü aylık olandır. Üst kısımda paylaştığımız tablo aylık olarak banka kredi faiz oranı hesaplama konusunda size yardımcı olacaktır. Aylık faiz oranı hesaplama, genellikle yıllık faiz oranının aylara bölünmesiyle ortaya çıkar. Hatta bir çok hesaplama toplam vade sayısının aylara bölünmesiyle ortaya çıkmaktadır.

Yıllık Kredi Faiz Hesapla Formülü 2022

Yine iki başlık üstte paylaştığımız tabloyu kullanarak kredilerin yıllık faiz hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aylık kredilerde olduğu gibi, yıllık kredi faizi hesaplama 2022 konusuda da, toplam vade sayısının ay sayısına bölünerek 12 ile çarpılmasıyla ortaya çıkan sonuca verilen isimdir. Yani bu hesap nasıl gerçekleşir örnek verelim. 50.000 kredi ödememiz var faizlerle beraber.

Toplam vade sayımız ise 48 ay diyelim. 50.000 rakamını 48’e bölüp 12 ile çarparsanız bir yıllık oranı bulabilirsiniz. Tabi bu vermiş olduğumuz örnek ana para + faiz hesabıyla yapıldı. Sizler sadece faiz oranını kullanarak, yıllık faiz hesaplamasını yapabilirsiniz.

Mevduat Faiz Hesaplama Formülü Nedir?

Mevduat nedir dediğimizde, bir bankanın içerisinde yatırmış olduğumuz paranın faiz karşılığında, belirli bir süre sonunda geri çekilmesi olarak açıklanabilir. Bu anlamda mevduat hesaplarına yatırmış olduğunuz para, kaldığı gün süresince ve miktarına bağlı olarak katlanarak artacaktır. Vadeli ve vadesiz gibi mevduat hesabı türleri de bulunmaktadır.

Mevduat faizi, diğerlerinde olduğu gibi her bankada kendine özgü olarak gelişebilmektedir. Yatırmış olduğunuz belirli bir paradan kaç gün içerisinde ne kadar fazla kazanacağınızı ayrıştırmaya yarayan bu türde formülü kullanabilmeniz için gerekli maddelere sahip olmanız yeterlidir ve oldukça kolay bir işlemdir.

Buna göre mevduat faiz hesaplama formülü, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” şeklinde yapılmaktadır. Bu basit işlemi kullanarak faizinizin ne kadar olacağını kolayca hesaplayabilirsiniz.

Banka Kredi Faizi Hesaplama Formülü Nedir?

Banka kredi faizi hesaplama formülü ise, kredinin tutarı, vadesi ve faiz oranları ile uygulanmaktadır. Bu anlamda kredi faizi, her dönem için ödenmesi gereken anaparaya yapılmakta olan bir faizdir. Kalan anapara ve faiz oranı ile yapılmaktadır. Bu anlamda vade de kendini hissettirmektedir ve bazı vergiler de eklenebilir. Bu anlamda faiz oranı ve kalan anaparaya hitaben bir ödeme yaparsınız.

Anapara ne kadar azalırsa yani ne kadar az vadesi kalırsa buna göre ödeyeceğiniz faiz de düşüş gösterecektir. Tabii hesaplama, yine her bankanın içerisindeki faiz oranlarına ve başka etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilecek nitelikte tasarlanacaktır.

Gecikme Faizi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi gecikme faizi, bir süre zarfında bankadan elde etmiş olduğunuz kredinizin ödeme günlerini geçirmeniz durumunda geri ödeme yapmak istediğinizde ödemenize eklenecek olan bir miktar para olarak açıklanabilmektedir. Bu anlamda gecikme faiz oranı, kullanmış olduğunuz kredi faizinin %30 civarında eklenmesi olarak açıklanabilmektedir.

Buna göre faiz oranınıza ekleneceğinden, bankanın size sunmuş olduğu faiz oranının örnek olarak %1 olması durumunda %1.30 gibi bir gecikme faizi ile karşılaşmanız durumuna verilecek olan isimdir.

Buna göre elbette gecikme yaptığınız günlerin sayısı, ödemenizi yapmanız gerekmekte olan günde ödemenin tamamlanmaması durumunda, o gün dışında geçen günlere denk gelerek bir hesaplamaya tabi tutulacaktır. Bu anlamda unutulmaması gereken durum, ödeme yapmanız gereken günün bu hesaplamaya dahil edilmeyeceği ve bir sonraki günden başlayarak ödeme yapmış olduğunuz güne kadar katlanarak artacağıdır.

Peki bu durumda, kredi gecikme faizi nasıl hesaplanır sorusunu aktardığımızda en basit cevabı, kolayca yapabileceğiniz bazı matematik işlemlerine dayandırılacaktır. Hesaplamayı yapabilmek adına izlemeniz gereken bir yol bulunur. Öncelikle gecikmiş olan anapara miktarının bilinmesi oldukça önemlidir. Bundan sonra geciken anapara miktarı ile geciken gün sayısını birbiri ile çarpmalısınız.

Bu işlemden çıkan sonuca hitaben gecikme faizi /30 işlemini de uygulamalısınız. Bu işlemlerden çıkan sonuç ile birlikte, gecikme faiz miktarınızı kolayca öğrenebilirsiniz.

Tüm bunlarla birlikte aklınızda bulunması gereken şey, birden fazla ödemeyi geciktirdiğiniz takdirde de bu işlemin uygulanacağıdır. Bu anlamda geciken gün sayısını ödemelerinizle eşleştirerek kredi gecikme faizinizin ne olduğuna dair bir fikir elde edip ödemenizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Vakıfbank Kredi Erteleme 2022 Nasıl Yapılır
Krediler

Vakıfbank Kredi Erteleme 2022 Güncel

28 Şubat 2022
Esnaf Kefalet Kredisi 2022
Krediler

Esnaf Kefalet Kredisi Başvurusu 2022

22 Şubat 2022
Faizsiz Konut Kredisi 2022
Krediler

Faizsiz Konut Kredisi Nasıl Alınır, Şartlar neler?

20 Şubat 2022

Yorumlar 2

  1. Cumhur says:
    1 sene önce

    Esnaf Kefalet kredisi hesaplama konusunda bir çok kaynak gezdim ancak bu sitede istediğim bilgilere ulaşabildim. Esnaf kredisi hesaplama 2022 işlemlerimi artık rahatlıkla yapabiliyorum. Sunmuş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

    Cevapla
    • Banka Uzmanı says:
      1 sene önce

      Selamlar Cumhur bey.

      Esnaf Kefalet Kredisi hesaplama içeriğimizle beraber bir çok teknik detayın olduğu içirikler, uzman bankacı editör arkadaşlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Bilgilerin doğruluğu konusunda yoğun araştırmalar yapılmakta ve yazılar sık sık kontrol edilmektedir. Esnaf Kefalet Kredisi hesaplama aracı 2022 yılı içerisinde tamamlanmış olacak. Bu şekilde daha rahat bir hesaplama işlemi de yapabileceksiniz.

      Saygılarımızla.

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler İçerikler
  • Güncel EFT Ücretleri
  • Garanti Kartsız Para Çekme
  • Hemen Kredi Veren Bankalar
  • KYK Öğrenim Kredisi Başvurusu
  • Denizbank Simkart Bloke Kaldırma
  • Teminatlı Kredi Kartı Veren Bankalar
Kredi Kartları
  • Maxipuan Geçen Yerler
  • Fiziki Altın Bozan Bankalar
  • Kredi Kartını Nakite Çevirme
  • Kredi Kartı ile Yapılan Ödeme İptali
  • Kredi Kartı Borç Erteleme Nasıl Yapılır
Krediler
  • Evlilik Kredisi Veren Bankalar
  • En Kolay Kredi Veren Bankalar
  • Konut Kredisi İçin Gereken Evraklar
  • Ev Hanımlarına Kredi Veren Bankalar
  • Sicili Bozuk Olana Kredi Veren Bankalar
Kredi Kartları
  • Maxipuan Geçen Yerler
  • Bankalar Altın Bozar mı?
  • Kredi Kartını Nakite Çevirme
  • Kredi Kartı ile Yapılan Ödeme İptali
  • Kredi Kartı Borç Erteleme Nasıl Yapılır
Bilgi Arşivi
  • Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır
  • Tedavüldeki Dolar Banknotları
  • Noter İmza Beyannamesi Ücreti
  • Garanti Bankası Sanal Kart Oluşturma
  • Kara Liste Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır
Kredi Hemen

Copyright © 2020 - 2022 • Kredi Hemen

  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikaları
  • Site Haritası

Sosyal Ağlar

Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Bankalar
  • Krediler
  • Kredi Kartları
  • Yasal Takip
  • Bilgi Arşivi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikaları
  • İletişim