Kredi ara ödeme hesaplama içeriğine geçmeden önce bilmeniz gereken temel hususlarla yazıya başlamak istiyoruz. Banka kredisi, bir bankadan tahsis ettiğiniz ve önceden belirlenmiş bir süre zarfında, bankanın vermiş olduğu faiz oranına uygun olarak geri ödemeniz beklenen bir miktar paradır. Bu anlamda her bankanın krediler için farklı seçenekler sunduğunu da unutmamak gerekir. Her banka başvurmuş olduğunuz kredinin türüne uygun olarak size verilecek bir miktar, geri ödeme süresi ve faiz oranı belirleyecektir.
Geri ödemeleri yapmanız için ise bazı türler bulunmaktadır. Bu geri ödeme türlerini banka ile anlaşarak belirli bir miktarda ve belirli bir sürede değişen ödemeler olarak ayarlamanız mümkündür. Bu geri ödeme türlerinden biri ise kredi ara ödemedir. Her ödeme için bir hesaplama formülü de bulunmaktadır. Bu formülleri kullanarak bankaya uzun vadede ödemeniz gereken ücretlerden haberdar olabilirsiniz.
Kredi Ara Ödeme Hesaplama 2022: Ara Ödeme Nedir?
Kredi taksitleri ödemesi, genel anlamda her ay eşit bir miktar ödenecek şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak bankaya borçlu kişinin yani müşterinin talebine bağlı olarak bu planda düzenlemelere gidilmesi de olasıdır. Bu anlamda ara ödeme planı da müşteriye sunulabilecek planlar arasında yerini almaktadır. Ara ödeme nedir dediğimizde cevap, “bir müşterinin normal taksit ödemeleri dışında kalan dönemlerde yapabileceği fazladan kredi ödemelerine verilen isimdir” olacaktır. Bu plan, genel olarak konut kredisi çekmiş olan müşteriler tarafından tercih edilebileceği gibi farklı kredi türlerinde de uygulanabilmektedir.
Ara ödeme planını tercih eden kişiler genel anlamda sabit geliri olmayan kişiler olabilir. Ödeme planı içerisinde daha önceden belirtilmemiş olsa dahi ara ödeme yapmak, bir müşteri için mümkün olacaktır.
> Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama
Diğer Ödeme Türleri Nelerdir?
Ara ödeme dışında kalan farklı ödeme türleri de bulunmaktadır. Bu türler, aynı ara ödeme gibi farklı şekillerde ilerleyebilirler. Bu anlamda banka ile kredi çekme süresince bildireceğiniz durumlara hitaben farklı bir ödeme planına uyarak ödeme gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. Daha önceden anlatılan “ara ödeme” dışında kalan ve tercih edebileceğiniz 6 adet daha plan bulunmaktadır.
1. Eşit Ödeme
Kredi ara ödeme hesaplama konusunda bir diğer madde, vade süresinde eşit olarak ödenen kredi biçimi. Gelir düzeyinizi ve harcamalarınızı düzenlemenize olanak sunmaktadır.
2. Artan veya Azalan Ödeme
Artan kredi ödemesi ve azalan kredi ödemesi içerisinde isimlerinden de anlaşılabileceği üzere vadenin başlama süresinden itibaren azalarak devam eden veya artarak devam eden taksit ödeme miktarlarını temsil etmektedir.
3. Balon Ödeme
Son ödenecek taksit dışındaki her taksit eşit olarak ilerler ve son taksit kredi tutarının %30’luk bir kısmını kaplar. Böylece son taksit ödemesini toplam olarak ödeme yaparak kapatmış olursunuz.
4. Esnek Ödeme
Esnek ödeme planı içerisinde vade tutarınızı kendiniz belirleyerek vade boyunca 3 aya kadar ara ödeme yapılması imkanını sunması ile birlikte aynı zamanda dönemin farklı vadeleri içerisinde 3 kez belirleyeceğiniz ödeme tutarına hitaben kalan taksitleri eşit bir biçimde ödeme çeşidini de sunacaktır.
5. Taksit Atlamalı Ödeme
Taksit atlamalı ödeme içerisinde 3 aya kadar her sene içerisinde belirleyeceğiniz aylarda ödemenizi durdurarak ilerlemektedir.
6. Taksit Ötelemeli Ödeme
Taksit ötelemeli ödeme içerisinde ise ödemeye başlamanız gereken tarihi 6 ay civarında erteleme imkanı sunacaktır. Erteleme faizi ise sonradan ödeyeceğiniz taksitlere eşit miktarda olmak üzere dağıtılır.
> Yasal Takipte Olanlara Kredi Veren Bankalar
Ara Ödemeli Kredi Mantıklı Bir Tercih Mi?
Ara ödeme mantıklı mıdır dediğimizde, aylık geliri yıl içerisinde sabit olmayan ve değişen kişiler için oldukça mantıklı olacak bir ödeme planıdır cevabı karşımıza çıkar. İkramiye maaş alanlar veya turizm gibi dönemlik sektörlerde çalışanlar için daha tercih edilebilir bir plan şeklidir.
Prim veya herhangi bir ek gelir elde ettiğiniz takdirde ara ödeme sayesinde fazladan ödeme yaparak yıl içerisinde gelirinizin düşük olduğu dönemlerde ekonomik açıdan zorluk çekme durumunu ortadan kaldırabilirsiniz. Kredi ara ödeme hesaplama konumuzda bu kredi çeşidi mutlaka değerlendirilmelidir.
Kredi Ara Ödemesi Nasıl Yapılır?
Ara ödeme yapabilmek adına öncelikle bankaya durumu bildirmelisiniz. Talebiniz bankaya iletildikten sonra kabul edilmesi durumunda kredi tutarının en fazla %2’lik bir kısmı erken ödeme ücreti olarak sayılabilmekte. Bunun yanında erken ödeme ücretinin fazla olması durumunda refinansman işlemi de önerilebilmektedir. Tabi bu konuda kredi ara ödeme hesaplama içeriğine girmektedir.
Bu işlem, başka bir banka üzerinden kredi alarak diğer bankanın ücretini kapatmak anlamına gelmektedir. Bu anlamda borç transferi olarak da adlandırılan bu işlemde, bir bankanın borcunu kapatmak için çektiğiniz miktar ile diğer bir bankaya borçlu konumuna geliyorsunuz.
Kredi Ara Ödeme Hesaplama: Ödeme Planı Şartları Nelerdir?
Ara ödeme şartları genel anlamda başvurmuş olduğunuz banka tarafından belirlenmektedir. Buna göre kendi bankanızdan bilgi almanız yapabileceğiniz en mantıklı iş olacaktır. Bu durum, ülkenin ekonomik durumuna bağlı olarak veya başvuran kişi olan müşterinin kendi gelirlerine ve maddi durumunun bütününe bakarak kabul edilebilir veya reddedilebilir. Reddedilmeniz halinde ise refinansman başvurusu yapmanız da mümkün olacaktır.
Ancak kredi notu düşük olan bir kişi için refinansman çıkma olasılığının da düşük olduğunu belirtmek gerekecektir. Kredi notunuzu yükseltmek için ise düzenli bir kredi ödeme sisteminizin olması ve aksaklıklardan kaçınmanız gerekmektedir.

Ara Ödeme Cezası Nedir?
Ara ödeme cezası, gelirinizin akış biçimine göre tercih edebileceğiniz ara ödeme planı içerisinde erken ödeme yapmanıza yönelik olarak karşılaşabileceğiniz ceza şeklidir. Konut kredilerinde görülür ve ödeme planı dışında kalarak kredi vermekte olan bankaların faiz gelirleri düştüğü için uygulanır. Kredi ara ödeme hesaplama da bu hususa mutlaka dikkat edilmelidir. Fakat bu anlamda ihtiyaç kredisinde erken ödeme cezası bulunmaz. Aynı şekilde taşıt kredisi için de uygulanmaz.
Erken ödeme cezası nasıl hesaplanır dediğimizde ise ilk olarak kredi türünüzü bilmeniz gerekir. Erken ödenmek istenen tutar ve kalan vadesi bilinir. Kalan vade 36 ay veya daha az ise %1,30 civarında, eğer fazla ise %2 civarında bir tutar hesaplanır. Kredi ara ödeme hesaplama hususunda ceza hesap formülü bu şekilde yer almaktadır. Bu anlamda eğer kredi vadesinde değişiklik yapacaksa, yatırılan değil, kalan anapara üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
Kredi Ara Ödeme Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Bir kredi ara ödeme hesaplaması yapmak istediğinizde en güvenilir yol bir internet sitesi olacaktır. Bu sitelere arama motorları üzerinden ulaşabilirsiniz. Siteler bünyesinde sizden girilmesi istenen bilgiler içerisinde şunlar bulunabilir;
- Kredi türü
- Kredi tutarı
- Vade
- Aylık oran
- Ödeme sıklığı
- İlk ara ödeme taksit numarası
- Ara ödeme sıklığı
- Ara ödeme tutarı
Bu bilgileri web sitesine doğru bir şekilde yazmanız ile birlikte kolayca ve çok kısa bir zamanda sitenin algoritmasının hesabı ile birlikte ara ödeme hesaplaması yapmanız mümkün olacaktır.
Ara ödeme gibi tercihe edebileceğiniz farklı durumlar da bulunur. Bu anlamda kredi türünüz, geliriniz ve seçtiğiniz bankanın faiz oranları ve vade durumu gibi önemli bilgileri elde ederek sizin için en uygun kredi ödeme türünü seçebilirsiniz.
Kredi Ara Ödeme Hesaplama konumuzun da bu şekilde sonuna geldik. Bu içerikte yer alan bilgiler hakkında yine sormak ve danışmak istediğiniz bir bölüm olursa, yorum alanını kullanabilirsiniz. Konu içerisinde yapacağınız yorumlar, en geç 24 saat içerisine onaylanıp, yanıtlanmaktadır.