Döviz bozan ATM’ler, son dönemlerde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bankaların sunduğu ATM özelliklerinden biri olup, bankada döviz hesap olan (USD, EURO) tüm banka müşterileri tarafından kullanılabilir. Aynı zamanda “Kartsız İşlemler” menüsü kullanılarak da rahatlıkla Exchange işlemi yapılabilir. Bu işlem için hesabınız olmasına gerek olmadığı gibi, kartınız olmasına bile gerek yoktur. ATM başına geçerek kartsız işlem menüsüne giriş yapabilir, döviz işlemleri menüsünden para değişimi yapabilirsiniz. ATM’ye yatıracağınız TL’nin dolar karşılığını, ATM’ye yatıracağınız bir doların TL karşılığını direkt çekebilirsiniz. Bu işlemler için ATM dekont vermektedir. Peki döviz bozan atmler hangileridir, hangi bankalarda vardır?
Döviz Bozan ATM’ler Nerede? (Dolar, Euro, Sterlin)
Döviz bozan atmler hemen hemen bütün bankalarda bulunuyor. Dolar bozan ATM ve Euro bozan ATM olarak karşımıza çıkan cihazlar, üzerinde Dolar veya Euro logosu barındırıyor. Bu logo bulunan tüm bankamatikler üzerinden döviz alım satım işlemlerinizi yapabilirsiniz. Elbette bu işlemleri hesabınız üzerinden yapmak istiyorsanız bankada bir döviz hesabınız olmalı. Yani ATM’ye dolar yatırmak istiyorsanız, dolar hesabınız mutlaka olmalı. Eğer vadesiz TL hesabınız bulunuyorsa bu hesaba farklı bir para cinsi yatırmak mümkün değildir.
Dolar ve Euro bozduran ATM ve bankalar internet üzerinde ulaşabileceğiniz şekilde kolaylaştırılmıştır. Hangi bankadan bozdurmak istiyorsanız o bankanın cep mobil uygulamasına veya internet sitesine girmeniz gerekiyor. Daha sonra buradan ATM ve Şubeler sayfasına erişim sağlayarak size en yakın Exchange özelliği olan ATM’yi bulabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şunlardır;
Örneğin Yapı Kredi Bankası için bir sorgulama yapalım;

- Yapı Kredi internet sitesine giriş yapılır,
- İnternet sitesinden “Şube ve ATM Bul” sayfasına giriş yapılır,
- Burada sol taraftan ATM seçilir ve filtrelemeye Dolar ve Euro yazılır,
- Sağ tarafta Euro ve Dolar bozduran ATM’ler listelenecektir.
Hangi ATM Döviz Bozar, Nereden Anlayabilirim?
Eğer üstteki gibi bir sorgulama yapma imkanınız yoksa veya aradığınız ATM’yi bulamıyorsanız size bazı örnekler vereceğiz. Genelde her şehirde toplu şekilde ATM’lerin bulunduğu meydanlar olur. Bu tarz veya bir alışveriş merkezinin ATM bölümüne giderek tüm ATM’leri kontrol edebilirsiniz. Eğer ATM’nin üzerinde Dolar veya Euro sembolü bulunuyorsa buna döviz bozan ATM diyebilirsiniz.
Ancak ATM üzerinde dolar veya euro simgesi olması, o ATM’den Exchange işlemi yani bozdurma işlemi yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Dolar ve Euro logosu olan ATM’lerin bazılarında sadece para yatırma çekme işlemi yapılıyor olabilir. Yani bankada bulunan dolar veya euro vadesiz hesabınıza bu cinste para yatırabileceğinizi gösteriyor olabilir. Bozdurma işlemi yapmak için Exchange özellikli bir ATM bulmanız gerekiyor. Bunun için de isterseniz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak adres bilgisi öğrenebilirsiniz.
En Yakın Döviz Bozan ATM Nasıl Bulunur?
Size en yakın döviz bozan atmler bulmak istiyorsanız, bunun için bankanın mobil uygulamasını kullanmanız gerekiyor. Hangi bankadan işlem yapmak istiyorsanız öncelikle bu bankanın mobil uygulamasını cep telefonunuza indirmelisiniz. İnternet bankacılığına giriş yapmadan da ATM sorgulama yapılacağı için, bankanın müşterisi olmanıza gerek yoktur. Mobil uygulamayı indirdikten sonra alttaki adımları uygulayınız;
- Mobil uygulamadan “Şube ve ATM’ler” bölümüne girilir,
- Bu sayfada filtreleme özellikleri bölümüne giriş yapılır,
- Filtre olarak Dolar ve Euro para cinsleri seçilir,
- Daha sonra size en yakın Döviz bozan atmler listelenecektir.
- (Bu işlem için telefonda konum servisleri açık olmalıdır.)
Döviz Bozan ATM’ler Hangi Bankalarda Var?
Döviz bozan ATM’ler hemen hemen her bankada bulunuyor. Eğer çalıştığınız bankada dolar ve euro özelliği olan ATM olup olmadığını bilmiyorsanız, internet siteleri veya mobil uygulamalardan sorgulama yapabilirsiniz. Bu yöntemleri kullanarak bulamıyorsanız isterseniz bankanızın çağrı merkezini arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Euro ve Dolar bozduran banka ve ATM’ler şunlardır;
- Yapı Kredi Bankası
- TEB
- QNB Finansbank
- Garanti BBVA
- Türkiye İş Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- HSBC
- ING Bank
- Odeabank
Garanti BBVA ATM’den Dolar-Euro Bozdurma Nasıl Yapılır?

Garanti BBVA ATM’lerinden döviz bozdurmak istiyorsanız internet sitesine girerek üst bölümdeki örnek resim gibi bir arama yapabilirsiniz. Hangi şehirde iseniz şehir adı yazarak “Para Çekme” ve “Para Yatırma” seçeneklerinden “Dolar, Euro, Sterlin, Pound” seçimi yapabilirsiniz. Daha sonra seçmiş olduğunuz şehirdeki tüm döviz özellikli ATM’ler altta listelenecektir.
ATM’den Kartsız Döviz Bozdurma Nasıl Yapılır?
ATM’den kartsız döviz işlemleri için banka ile çalışmanıza gerek yoktur. Bankalar genelde tüm ATM’lerinde kartsız işlemleri aktif etmiştir. ATM başına geçtiğinizde ekrandan “Kartsız İşlemler” menüsünü seçebilir ya da “Giriş” tuşuna basabilirsiniz. Gerekli tuşlamayı yaptıktan sonra bankanın izin verdiği özelliklerin tamamı ekranda listelenecektir. Eğer Döviz İşlemleri adında bir menü görüyorsanız girmeniz gereken menü burasıdır.
Döviz işlemlerine giriş yaptıktan sonra banka sizden hesap bilgisi isteyebilir. Eğer mevcut bir hesabınız yoksa döviz yatırma özelliğini kullanmanız mümkün değil. Hesaba döviz yatırma veya çekme işlemi yapmak için bankada Vadesiz Dolar, Vadesiz Euro veya Vadesiz Pound hesabınız olması gerekiyor. Bu hesaplardan herhangi biri yoksa ATM’den sadece Exchange işlemi yapabilirsiniz.
- ATM kartsız işlemler menüsüne giriş yapılır,
- Döviz işlemleri bölümüne girilir ve Exchange (Bozdurma) seçilir,
- Yatırmak istenen tutar girilir ve kur bilgileri ekrana yansır,
- Garanti BBVA Kartsız Para Çekme
- Onay verdikten sonra telefon numarası, tc kimlik bilgileri tuşlanır ve işlem tamamlanır.
ATM üzerinden döviz işlemi yaparken mesai saatleri içinde olduğunuza dikkat etmelisiniz. Mesai saatleri dışında da döviz işlemleri yapılıyor fakat banka makas aralığını genişletiyor. Durum böyle olunca da alım-satım arasındaki fark uçurum oluyor. Döviz yatırımından zarar etmek istemiyorsanız bozdurma işlemlerinde mesai saatlerini tercih etmeye özen göstermelisiniz.